Kasvojen kohotus, face lift

Kasvojen kohotus (arkikielessä face lift) on käsite, joka pitää sisällään useita eri osa-alueita ja toimintatapoja. Useimmiten sillä ymmärretään kasvojen kiristystä poskista alaspäin johon tyypillisesti liitetään kaulan helttojen kiristys. Face lift –leikkaus ei tarkoita yhtä leikkausmenetelmää, joka sopii kaikille. Se on valikoima erilaisia menetelmiä, joita käytetään yhdessä tai erikseen aina sen mukaan, minkä tyyppinen potilas on kyseessä. Tämä arvioidaan vastaanotolla.

 

Kenelle sopii?

Viimeistään 50 vuoden iässä alkaa itse kullekin ilmaantua löysyyttä kasvoille. Tavanomaisten pikkumuutosten ohella löysyys ilmenee usein noin 5 cm leuan kärjen molemmin puolin esiintyvinä ”hamsteripusseina”. Alle 50-vuotiailla näitä esiintyy vain harvoin. Pussit ovat seurausta poskien seudun kudosten löystymisestä ja ihon alaisen rasvakudoksen vähenemisestä.  Valuessaan alaspäin kudokset samalla vaikuttavat suupieliin, ja saattavat luoda vaikutelman ”happamasta ilmeestä”.  Tämä onkin usein vastaanotolla esille tuleva termi.  Muina tyypillisinä muutoksina tavataan kaulan löysyyttä, mikä saattaa ilmetä leuan alta alaspäin suuntautuvina usein parillisina löysinä poimuina.  


Leikkauksen suunnittelu

Kullekin potilaalle parhaiten soveltuva vaihtoehto, tai eri vaihtoehtojen yhdistelmä, harkitaan vastaanotolla.  Niin sanottu perusleikkaus eli alakasvojen (ja kaulan) kiristys sopii useimmille. Tähän voidaan tarvittaessa liittää muita toimenpiteitä, kuten keskikasvojen kohotus, otsan kohotus, silmäluomileikkaus tai rasvansiirto.  Eri vaihtoehdoista keskustellaan leikkaavan lääkärin kanssa vastaanotolla. Arvet voivat sijaita eri paikoissa menetelmästä riippuen, ja ne pyritään sijoittamaan mahdollisimman näkymättömiin. 


Valmistautuminen toimenpiteeseen

Hyvä terveys ja ravitsemustila nopeuttavat leikkauksesta toipumisessa. Ruokavalio kannattaa pitää ravintopitoisena ja monipuolisena. Vitamiinilisiä saa käyttää, mutta omega-3 -valmisteet sekä kalaöljykapselit tulee jättää tauolle 4 viikkoa ennen leikkausta. Myös muista lääkkeistä on syytä tehdä selkoa lääkärille. Veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet kuten aspiriini joudutaan yleensä tauottamaan. Tupakointi heikentää haavan paranemista. Kasvojen kohotusleikkauksessa tupakoinnin aiheuttama paranemisriski on niin merkittävä, että tupakoivalla leikkaus voidaan joutua siirtämään. Tupakointi on voitava tauottaa tai lopettaa hyvissä ajoin (vähintään 4 viikkoa) ennen toimenpidettä. Myös leikkauksen jälkeen tupakointia on vältettävä ensimmäisten viikkojen aikana.

Leikkauspäivänä on oltava vähintään 6 tuntia syömättä ja juomatta ennen leikkausta.


Toimenpiteen kulku

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Tavanomaisessa kasvojen kohotuksessa, alakasvojen ja kaulan kiristyksessä, leikkaushaava kiertää korvapoimut etukautta, ja jatkuu korvan taakse hiusrajaan. Korvan yläpuolelta haava voi jatkua ylös päänahassa, mikäli tavoitteena on samalla kiristää ohimoseutua ja otsaa. Kaulan helttojen korjaus saattaa tarvita pienen lisähaavan leuan kärjen alle näkymättömiin. Keskikasvokohotuksessa arpi myötäilee alaluomen ripsien linjaa. Leikkauksen kesto on 3 tunnista eteenpäin riippuen siitä, mitä toimenpiteitä tehdään.


Toimenpiteen jälkeen 

Leikkauksen jälkeen kasvoilla pidetään tukevaa sidosta, ja alkuvaiheessa leikkausaluetta viilennetään koneellisesti tai kylmäpusseilla. Nykyään ei ole enää yleisenä tapana pitää paksua sidosta useita päiviä, vaan sidokset vaihdetaan kevyempään tarramaskiin jo 1-2 päivän kuluttua leikkauksesta. Kotiutuksen jälkeen potilas voi itse poistaa maskin väliaikaisesti suihkussa käyntiä ja tukan pesua varten. Suihku parantaa vointia ja on hyväksi myös haavan paranemiselle. Tarramaskia pidetään 1-2 viikon ajan lääkärin ohjeiden mukaisesti. Pään liiallinen liikuttelu ja venyttely leikkauksen jälkeen ei ole suotavaa, jotta kudokset ehtivät kiinnittyä. Treenauksen ajoituksesta kannattaa keskustella kirurgin kanssa. Ulkona kävely on kutenkin sallittuja jo seuraavana päivänä.


Arpien paranemiselle kasvojen kohotuksen jälkeen on tyypillistä, että pienet arvet korvan ylä- ja alaosan edessä paranevat huomattavasti nopeammin ja paremmin kuin korvan takana tai hiusten seassa olevat. Korvan edessä ja korvalehdissä on tyypillisesti tunnottomuutta, joka paranee itsestään noin puolen vuoden aikana.Jälkitarkastus

Jälkitarkastus on tärkeä osa kasvojen kohotusta. Ensimmäinen kontrolli on ompeleiden poiston yhteydessä noin viikon kuluttua leikkauksesta, ja tämän jälkeen sovitusti, yleensä

1-3kk sisällä. Paranemista on tärkeää seurata, ja siihen liittyvistä huolen aiheesta on hyvä ilmoittaa hoitavalle kirurgille.  Tällainen syy voi olla esimerkiksi ihon alainen sulava ommel, joka tulee esiin ihon läpi, ja aiheuttaa pienen paikallisen finnimäisen tulehduksen. Ommel on tällöin syytä poistaa, jotta tulehdus ei pahene.

Leikkauksen hinta alkaen:

Lääkärikeskus Aava: 9500€

Kotka Erahaigla 6500€


Tietoa toimenpiteistä ja hinnoista

Yksittaisten toimenpiteiden alta löydät lisätietoja ja alkaen hinnat. Hintaan vaikuttaa se, suoritetaanko leikkaus Helsingissä vai Tallinnassa. Lisäksi hinta riippuu siitä, tehdäänkö samalla muita lisätoimenpiteitä. Paikallispuudutus on nukutusta edullisempi vaihtoehto, mutta soveltuu vain tiettyihin toimenpiteisiin. Tästä syystä tarkkojen hintatietojen antaminen potilasta näkemättä voi olla vaikeaa. Ota yhteyttä ja keskustele asiastasi. Vastaanotolla asiat viimeistään selviävät.

Tarvitsetko lainaa leikkausta varten?

Ota yhteys Resurs bankiin Aavan nettisivujen kautta (Aava.fi).
www.aava.fi/maksutavat
Tiesitkö, että voit saada Resurs bankista laina myös ulkomailla tehtävään leikkaukseen?

Silmäluomet ja kasvot

 • Yläluomileikkaus ↠
 • Yläluomileikkaus on plastiikkakirurgisista leikkauksista yleisin. Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja päiväkirurgisesti. Toimenpide kestää alle tunnin, lepohuoneessa ollaan pari tuntia jälkeenpäin. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Yläluomileikkauksen hinta alkaen 1400€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Alaluomileikkaus ↠
 • Alaluomileikkaukseen ei pidä hakeutua vähäpätöisestä syystä, koska leikkaukseen voi liittyä ei-toivottuja seuraamuksia. Leikkaus voidaan tehdä tarkoituksena poistaa liikaa rasvapullotusta tai roikkuvaa ihoa ja sillä voidaan kiristää luomen tukirakenteita. Se on leikkauksena yläluomileikkausta vaativampi, ja myös paraneminen vie pitempään. Alaluomileikkauksen hinta alkaen 2400€.

  Lue lisää

 • Piilota
 • Lip lift eli buffaloplastia ↠
 • Toimenpiteellä tarkoitetaan liian pitkän ja ylähampaita peittävän ylähuulen lyhentämistä sopivaan mittaan. Ylähuulen piteneminen voi johtua iästä,  täyteaineista tai perinnöllisyydestä. Suunnittelussa on tärkeää arvioida hampaiden näkyvyys (dental show) sekä hymylinja (smile line). Leikkaus tehdään joko paikallispuudutuksessa tai pienessä nukutuksessa, ja kotiin pääsee parin tunnin päästä. Ompeleet poistetaan viikon kuluttua. Lip lift alkaen 2000€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Otsan kohotus ↠
 • Yläluomien löysyys, johon liittyy kulmakarvojen mataluus, voi osaltaan johtua myös otsan ihon löystymisestä. Tällöin pelkkä yläluomileikkaus ei aina riitä. Joskus onkin tarpeen harkita löystyneen otsan ihon kiristystä samassa yhteydessä. Tämä aikaansaa otsalle ja kulmakarvoihin laajemman muutoksen, jota ei voida saavuttaa pelkällä yläluomileikkauksella. Leikkaus tehdään nukutuksessa ns. avoimena leikkauksena, jolloin leikkaushaava jää hiusten sisään tai hiusrajaan. Myös voidaan käyttää tähystystä. Samassa yhteydessä tehdään usein myös yläluomileikkaus. Kotiutus yleensä samana päivänä. Otsan kohotus alkaen 3500€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Kasvojen kohotus ↠
 • Kasvojen kohotus on käsite, joka pitää sisällään useita eri osa-alueita ja toimintatapoja. Useimmiten sillä tarkoitetaan kasvojen kiristystä poskista alaspäin johon tyypillisesti liitetään kaulan helttojen kiristys. Menetelmiä on useita, ja valinta harkitaan vastaanotolla. Leikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaus edellyttää yöpymistä sairaalassa. Kasvojen kohotus alkaen 6500€.

  Lue lisää
 • Piilota

Rintojen korjaukset

 • Rintojen suurennus implantilla ↠
 • Rintojen suurennus on tavallisimpia plastiikkakirurgisia leikkauksia.  Vaikka implantti ja sen riittävän iso koko tuntuvat olevat kaikki kaikessa, tärkeintä on kuitenkin harkita koko ja malli, joka sopii omaan vartaloon ja minäkuvaan. Koon ja mallin arviointi tapahtuu aina vastaanotolla. Merkeistä suosituin lienee nykyisi, mutta myös muita turvallisia merkkejä on useita. Rintojen suurennus implantteineen alkaen 4500€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Rintojen kiristys ja muotoilu ↠
 • Rintojen kiristys ja muodon korjaus joko sellaisenaan, tai yhdessä implanttien asennuksen tai vaihdon kanssa, on suosittu toimenpide. Implantti antaa toivottua lisätukea rintaan, jolloin oma löystynyt rintarauhanen on kätevää räätälöidä implantin päälle. Tuloksena on usein kaunis ja luonnollisen mallinen rinta.  Rintojen kiristys ja muotoilu alkaen 4500€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Implanttien vaihto
  Implanttien vaihto ja rintojen muotoilu ↠
 • Potilaat haluavat usein ”päivittää”rintansa nykyhetken toiveita ja minäkuvaa vastaaviksi. Eri tyyppisetkapseliongelmat ja muotovirheet esim. imetyksen jälkeen ovat tavallinen syyhakeutua korjaukseen. Implantti voidaan joko suurentaa tai pienentää. Pienennyksenyhteydessä voidaan tarvita samalla rintojen kiristystä. Kyseessä onnukutusleikkaus, kotiin pääsee joko samana tai seuraavana päivänä. Implanttienvaihto alkaen 4500€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Rintojen pienennys ↠
 • Rintojen pienennysleikkaus eli on toimenpide, jonka avulla rintojen liian suurta kokoa pienennetään tarkoituksena päästä eroon painavien rintojen aiheuttamista vaivoista, kuten niska-hartiakivuista, ryhtivirheistä ja liikuntarajoituksista. Vaikeus löytää sopivia liivejä tai muuta mieleistä vaatetusta on myös usein leikkaukseen hakeutumisen syynä. Kyseessä on nukutusleikkaus. Yöpymistä klinikassa suositellaan. Rintojen pienennys alkaen 4800€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Implanttien poisto ↠
 • Oireettomia implantteja ei tarvitse poistaa tai vaihtaa merkistä riippumatta. Asia on toinen, mikäli implanteista aiheutuu oireita kuten kipua, implantit ovat kovettuneet, ne ovat aiheuttaneet rintoihin epäsymmetriaa tai rintojen malli on muuttunut epätyydyttäväksi. Myös huoli implanttien mahdollisesti aiheuttamista sairauksista saattaa olla poiston syy. Implanttien poiston yhteydessä tarkistetaan ja poistetaan mahdollinen kapseli. Leikkaus suositellaan tehtäväksi nukutuksessa, jos on aihetta epäillä kapselia. Kotiin pääsee parin tunnin kuluttua tukevan sidoksen kanssa. Ompeleita ei tarvitse poistaa. Implanttien poisto alkaen 3000€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Gynekomastia, miesten rintojen liikakasvu ↠
 • Miesten rintojen liikakasvu on yleinen kiusa eri ikäisillä miehillä. Kaiken ikäisillä se koetaan yleensä häiritsevänä, mutta erityisesti murrosikäisillä pojilla se saattaa olla elämää hankaloittava seikka. Asia voidaan korjata toimenpiteellä, jossa rinnan seutuun tehdään joko pelkkä rasvaimu, tai imu yhdistettynä rauhasen poistoon. Useimmiten käytetään nukutusta. Kotiin pääsee samana päivänä. Gynekomastialeikkaus alkaen 3000€..

  Lue lisää

 • Piilota

Vartalon korjaukset

 • Vatsan kiristys ja muotoilu, abdominoplastia ↠
 • Tarve vatsan kiristykseen ja muotoiluun voi esiintyä eri ikäisillä ja painoisilla henkilöillä. Tyypillisiä altistavia tekijöitä ovat toistuvat raskaudet, huomattava ylipaino ja erityisesti laihdutus ylipainon jälkeen. Ongelma voi olla yksinomaan roikkuvat tai paksut kudokset, mutta lihasperäiset syyt kannattaa selvittää ja hoitaa samalla. Kyseessä on nukutusleikkaus, jonka yhteydessä käytetään usein rasvaimua. Abdominoplastian hinta alkaen 4800€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Olkavarsien kiristys ↠
 • Löysät ja roikkuvat olkavarsien kudokset, kansankielellä ”allit”, ovat varsin tavallinen plastiikkakirurgisen konsultaation aihe. Perinnöllisyys on yksi tärkeä syy allien syntymiseen, mutta lihavuus ja erityisesti huomattava laihduttaminen voi johtaa häiritsevään olkavarsien roikkumiseen. Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa, ja kotiin pääsee samana päivänä. Olkavarsien kiristys alkaen 3000€.

  Lue lisää
 • Piilota
 • Intiimikirurgia ↠
 • Tavallisin intiimikirurginen toimenpide on pienten häpyhuulien liikakasvun, epäsymmetrisyyden tai vaurioitumisen korjaus ja siistiminen. Toimenpiteeseen voidaan tarvittaessa liittää muita toimenpiteitä, kuten klitoriksen hupun pienennys. Leikkaus voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Ompeleet sulavat itsestään. Intiimikirurgia alkaen 2000€.

  Lue lisää
 • Piilota

Suu- ja leukakirurgia

 • Vatsan kiristys ja muotoilu, abdominoplastia ↠
 • Maxillofakiaalikirurgia tarkoittaa kasvojen mittasuhteiden korjausta, käytännössä leukojen virheellisen kasvun aiheuttaman epäsuhdan korjausta. Tarkoituksena ei ole korjata ainoastaan purentaa, vaan samalla koko kasvoissa esiintyvä epätasapaino. Potilas ei välttämättä osaa yhdistää asioita leukoihin, vaan hakee korjausta suureen nenään, voimakkaisiin nenän pielen poimuihin tai ohueen ylähuuleen. Tyypillinen piirre on hymyillessä ylähuulen peittoon jäävät hampaat, mikä usein paljastaa keskikasvojen mittasuhteissa olevan virheen.

  Muutokset leukojen kasvussa tulevat tavallisimmin esiin murrosiän kasvun myötä. Niitä esiintyy aivan terveilläkin ihmisillä, mutta tyypillisimmin tiettyjen synnynnäisten häiriöiden, kuten huuli- ja suulakihalkioiden seurauksena.

  Toimenpiteet:
  Lue lisää
 • Piilota
 • Yläleuan siirtoleikkaus (Upper jaw surgery)
 • Alaleuan siirtoleikkaus (Lower jaw surgery)
 • Molempien leukojen siirtoleikkaus (Upper and lower jaw surgery)
 • Leuan kärjen muotoilu (Chin surgery)

Huuli-suulakihalkiokirurgia

 • Otsa, korrugatorit ja silmänurkat ↠
 • Huuli- ja suulakihalkiot ovat yleisimpiä synnynnäisiä rakennepoikkeamia. Ne voidaan jakaa kahteen pääryhmään: huulihalkioihin, joihin saattaa liittyä suulakihalkio, ja pelkkiin suulakihalkioihin. Ensiksi mainitut voivat olla tois- tai molemminpuolisia. Halkioiden vaikeusaste vaihtelee huomattavasti. Vaikeimpiin liittyy joskus huomattavaa luuston, pehmytkudosten ja nenän rakenteiden poikkeavuutta, minkä vuoksi lisätoimenpiteet voivat olla kasvukauden aikana tarpeen. Lievimmissä halkiotapauksissa hoidon tarve on vähäinen.

  Toimenpiteet:
  Lue lisää
 • Piilota
 • Huulen ja suulaen korjausleikkaukset
 • Puheen parannusleikkaus
 • Luunsiirtoleikkaus halkiokohtaan
 • Nenäleikkaus
 • Leukojen korjausleikkaukset
 • Muut jälkikorjaukset

Botuliinihoidot

 • Otsa, korrugatorit ja silmänurkat ↠
 • Botuliinihoitoja käytetään esteettisissä tarkoituksissa yleensä kasvojen liiallisen lihasaktiviteetin laukaisemiseen paikallisesti. Tämä johtaa ryppyjen vähentymiseen tai häviämiseen hoidetulla alueella. Tarkoitus ei ole tehdä kasvoista täysin ilmeettömiä, vaan rauhoittaa mimiikkaa ja aikaansaada levollinen piristynyt vaikutelma. Botuliinihoito alkaen 240€.

  Lue lisää
 • Piilota

OTA YHTEYTTÄ

Vastaanotot

Katajanokka

Kruunuvuorenkatu 2 B 52. 3krs.
00100, Helsinki

Katso kartalta

Kamppi

Annankatu 32, 00100 Helsinki

Katso kartalta

kotka, viro

Kotka Erahaigla, Viro

Katso kartalta

Yhteydenottopyynnöt

Ota yhteyttä sähköpostitse jyri.hukki@academic.fi. tai jätä viesti tai soittopyyntö alla tai olevan lomakkeen kautta
Kiitos! Viestisi on vastaanotettu.
OOPS! Jotain meni vikaan.